You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.
S obzirom na veliku potražnju OZKA guma za traktore odlučili smo da za naše korisnike snimimo izbliza ove traktorske gume za traktore IMT539 i IMT 533.
 
To su dimenzije 6.00-16 za prednju osovinu i 11.2-28 i 12.4 za zadnju pogonsku osovinu.
 
Cilj je bio da izmerimo: prečnik gume, visina gume za IMT539, dubina šare, broj krampona gume kako bi kupci mogli da uporede sa svojim postojećim gumama.
 
A zašto je ovo bitno?
Veliki broj korisnika ima dosta stare gume, starije od 30 godina, kada su se gume mnogo razlikovale po veličini, pa čak i po oznakama. Tada su se i proizvodile da traju znatno duže, pa zato danas imamo veliki broj guma koje su još uvek na traktorima još iz 80-ih godina.
Danas ih više ne proizvode tako, traju znatno kraće, što je odlika današnjeg potrošačkog kapitalizma.
Zato nam se s vremena na vreme dešava da kupac prvi put menja svoje gume nakon 30+ godina. I kada ih montira vidi da su znatno niže i manjeg balona u odnosu na dotadašnje gume i dolazi do nezadovoljstva, kupac krivi i prodavca i proizvođača, ali jednostavno se promenilo tržište, kao i zahtevi u proizvodnji.
 
Naime, tek uvođenjem ETRTO standarda (European tire and rim technical organization) koji počinje da se realizuje oko 2007. godine – dolazi do usaglašavanja dimenzija guma na tržištu. Propisane su okvirni gabariti guma u kojima proizvođači moraju da se kreću kako ne bi bilo previše odstupanja. Odstupanja u praksi i dalje ima, ali su danas ipak manja. 
Ukoliko ste u ovom periodu menjali gume verovatno nećete imati prevelike razlike u visini, prečniku i nosivosti gume.
 
Danas je lako doći do kataloških mera gume na internetu, ili jednostavno tražite ove podatke od prodavca. Ukoliko je specijalizovan prodavac, on će ove podatke imati u tehničkom katalogu proizvođača i skrenuti vam pažnju na bitne stvari na koje morate da obratite pažnju.
 
Da bismo pokazali ta određena odstupanja u merama guma u praksi i u katalogu, opredelili smo se za početak za ove najudarnije dimenzije za traktor IMT539.

POGLEDAJTE KOMPLETAN VIDEO NA OVOM LINKU:  https://youtu.be/DVx6TZfEMiE


http://viragrar.rs/novosti#
Najnovije