Vaša korpa

Telefoni: 060 037 97 97  |  062 404 222

Radno vreme komercijalista: 08:00h – 16:00h radnim danom

Prednje gume za kamion saveti za odrzavanje

Prednje kamionske gume – 5 SAVETA za kupovinu i održavanje

Najčešću glavobolju kod prevoznika izazivaju upravljačke gume za kamione: nepravilno trošenje gaznog sloja gume, brzo trošenje gume, pucanje u kanalu, gume tresu na određenim brzinama, pukotine iznad felne…

S obzirom na to da se prednja osovina nalazi ispod kabine i da ima direktnu vezu sa volanom, vozač najlakše detektuje probleme, za razliku od pogonskih guma i guma za prikolicu i može na vreme da ih ispravi!

1) PREGLEDAJTE SVOJE GUME DETALJNO

Pre nego da uopšte nabavite prednje gume za kamion, analizirajte postojeće gume, sami ili sa vulkanizerom u kojeg imate poverenja.

Gume će vam same reći šta je potrebno poboljšati: uočićete kako se guma troši po srednjem delu gaznog sloja ili po ramenima gume, pronađite nepravilnosti i nelogičnosti.

Uporedite sa brojem pređenih kilometara.

Ukoliko su oborena ramena gume pravilno, podjednako celim obimom gume – verovatno je u pitanju guma vožena pod nižim pritiskom, bar u određenom trenutku. O ovome pročitajte više niže u tekstu.

Ukoliko je guma „pojedena“ nepravilno, talasasto po ramenima ili centralnom delu gume – ovo može ukazati na loše centriran trap (ne samo prednje osovine, na ovo može da utiče i loš trap na pogonu pa čak i na prikolici), mogu biti dotrajali amortizeri, loša spona…

Ukoliko se guma prebrzo potrošila – možda je šara gume za drugu namenu (za autoput a vi vozite regionalne i gradske uslove) ili je jednostavno jeftina i nižeg kvaliteta.

2) ODABERI ADEKVATNO ŠARU I NAMENU

Ovo mnogi vozači ili direktori flota ne rade: neophodno da sami definišete uslove u kojima vozite kamion: koliki je procenat vožnje po autoputu, a koliko po krivudavim regionalnim putevima, da li imate zbirni transport, motanje u mestu, da li je vaš teret gabaritan a lagan, ili ste na granici pretovara…

Jednostavno je: prednje gume za autoput su „mekše“, projektovane da izdrže više temperature koje se generišu u točku na većim brzinama, imaju ravne kanale, dok su gume za regionalnu upotrebu sa grubljom šarom, sa ojačanim ramenima gume.

Primer: U dimenziji gume 295/80R22.5 za gradski autobus imaju potpuno drugačiju šaru nego turistički bus koji je uglavnom na autoputu. Gradska guma mora da izdrži kreni-stani režim vožnje, ivičnjake, rupe i bila bi neudobna i tvrda ukoliko bi se montirala na turistički autobus i obrnuto: meka „coach“ guma za dugolonijski prevoz bi stradala veoma brzo u urbanim uslovima.

Sugestija: Vaš prodavac guma bi morao da bude obučena za ovo i posavetuje vas na način kako je proizvođač guma propisao. U suprotnom, ukoliko dođe do reklamacije proizvođač može da odbije vašu reklamaciju pod izgovorom „nepropisna primena gume“ jer će sama guma to pokazati!!!

3) INVESTIRAJ U PREDNJE GUME

Uvek gledajte da odvojite veći budžet za prednje gume. Pogonska guma za kamion može biti i jeftinija: jednostavno, pogon trpi sve, drugačije su sile na pogonskoj osovini, ima 4 gume, dok je prednje osovina odgovorna da upravlja vozilom i treba da bude što kvalitetnija i bezbednija.

Naravno, za kamionske gume cena ne određuje uvek kvalitet, ali u kombinaciji sa ostalim faktorima koji utiču na vaš odabir guma – ukazaće vam na najbolju gumu za vaš kamion!

4) CENTRIRAJ TRAPOVE NA CELOM VOZILU

Apsolutno je najbolje i najisplativije da potrošite stvarno mali iznos za proveru trapa svih osovina na vozilu i uštedite na kasnijim problemima koje trap može da izazove i koji koštaju mnogo više!

Pronađite servis gde možete da proverite celu liniju vozila: od prednje osovine do poslednje osovine na prikolici. Odstupanja koja utiču na geometriju vozila mogu biti neverovatna, da izazivaju probleme za koje nikad ne biste pomislili da dolaze od jednog lošeg točka na prikolici, na primer.

Pogonska osovine koja odstupa par milimetara od centralne linije vozila guraće kamion levo ili desno i teraće vas da sve vreme neprimetno korigujete pravac kretanja kamiona. To će vam uništiti vremenom prednje gume.

Mnogo detaljnije na ovu temu pogledajte u 20-minutnom videu koji smo snimili o značaju centriranja trapa:

5) PRITISAK U GUMAMA KAMIONA

Najviše problema kod loše potrošnje guma izaziva uglavnom nedovoljan pritisak u gumama, a da niste ni svesni!

Kod bilo koje dimenzije na felni 22.5 pritisak MORA BITI 9 BARA, STALNO!

Ukoliko se oslanjate na svoje oko i vizualno ocenjujete da li je guma dovoljno napumpana – grešite 100% – nemoguće je okom ustanoviti da je kamionskoj gumi pritisak spao sve do 5,5 bara, a tada je već prekasno. A toliki pad je katastrofalan za bilo koju kamionsku gumu – njen životni vek se smanji preko 40-60%, zavisno od namene i pozicije na vozilu. Prednje gume su najizloženije i prve stradaju: brže je pregrevanje, s malim pritiskom žičana struktura gume trpi mnogo više, dolazi do zamora materijala, raste rizik od eksplozije gume na putu i tako dalje.

SUGESTIJA: Pritisak proveravati ili pre ili posle svake duže ture, otprilike jednom mesečno! Sve osovine na 9 bara, ukoliko su vam felne 22.5 coli. Za male i srednje kamione se ova norma kreće 7.5-9 bari, o tome konsultujte vulkanizera ili prodavca.

viragrar.rs

1 comments

  1. Odličan članak za kamionske gume, prednje gume treba pažljivo odabrati, da budu kvalitetne. Hvala na informacijama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Dostava širom Srbije

Za sve proizvode iz naše ponude

Odličan kvalitet guma

Idealan odnos cene i kvaliteta

Povoljne cene

Pogledajte našu ponudu

Garancija

Nudimo garanciju proizvoda

Vebsajt koristi "kolačiće" za unapređenje Vašeg korisničkog iskustva prilikom poseta. Nastavljajući svoju posetu na našoj web stranici, pristajete na to da koristimo kolačiće, ali ne i lične podatke.
Prihvatite